Zes Utrechtse colleges liepen schade op in 2016

PROVINCIE UTRECHT - Zes gemeentecoalities in de provincie Utrecht zijn 2016 niet ongeschonden doorgekomen. Uit een inventarisatie van RTV Utrecht blijkt dat in totaal acht wethouders om politieke redenen het veld moesten ruimen. In een aantal gevallen stapten ook hun partijen uit de coalitie. In drie gemeentes stapte het voltallige college op.
De redactie van RTV Utrecht maakte een opsomming van gemeenten in de regio waar het afgelopen jaar een politieke crisis leidde tot het vertrek van een of meer wethouders. Informatie over de zes bestuurswissels staat in een interactieve kaart.

ONVOLDOENDE VERTROUWEN

De motivaties van de geplaagde gemeentebesturen lopen uiteen. In
,
en
ontstond een bestuurscrisis waardoor een nieuw college gevormd moest worden. Hier werden een of meerdere partijen buiten spel gezet vanwege onvoldoende vertrouwen in de gemeenteraad.
In Woerden en Stichtse Vecht werden wethouders vanwege belangenverstrengeling de laan uit gestuurd. Woerden begon het jaar al met een wethoudersvacature, nadat eind 2015 wethouder Duindam was opgestapt om een vertrouwensbreuk. In De Bilt struikelde voor de tweede keer een wethouder over een hoofdpijndossier. Haar voorganger moest er ook al voor aftreden.
In Baarn en Woerden vertrokken wethouders om gezondheidsredenen. Bij wethouder Schreurs in Woerden was echter ook sprake van een politiek conflict.

KWETSBAAR

Colleges zijn in de aanloop van verkiezingen kwetsbaar, vertelt politiek duider Cees van Eijk. Het maakt volgens de voormalig wethouder van Utrecht en Amersfoort niet uit of dit landelijke of gemeenteraadsverkiezingen zijn. Van Eijk merkt ook op dat wethouders tegenwoordig vaker persoonlijk worden aangevallen in plaats van op de politieke inhoud.
Een crisis binnen het gemeentebestuur heeft grote impact op de slagkracht, zegt burgemeester Rob Metz van Soest. "Het kost een nieuwe wethouder een jaar om goed ingewerkt te zijn. Een college op volle kracht heeft twee jaar nodig."

VERTROUWEN

Volgens verslaggever Peter Knieriem van RTV Utrecht heeft ruzie binnen een coalitie gevolgen voor het vertrouwen van de inwoners. Ook ondernemers maken zich zorgen over het verbreken van afspraken die aanvankelijk na de verkiezingsuitslag waren gemaakt.
Eerder onderzoek wees al eens uit dat landelijk een kwart van de wethouders de rit van vier jaar niet uitzit. Een van de oorzaken lijkt dat tegenwoordig vaker bestuurders van buiten de gemeente worden aangetrokken, waarmee de gemeenteraad nu eenmaal minder binding heeft.

Verslaggever Peter Knieriem over de averij die gemeentebesturen in de regio opliepen

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.